Новини компаній
15:00, 7 серпня 2023 р.
Корисні властивості артишоку
Новини компаній
Артишок є надзвичайно цінним продуктом харчування, який має велику користь як для дітей, так і для дорослих, особливо для літніх людей. Його корисні властивості відзначаються відновленням обміну речовин, сприянням росту корисних бактерій у шлунку та підтримкою імунітету організму. Важливо також підкреслити, що артишок служить потужним афродизіаком.
Світова різноманітність артишоку налічує приблизно 140 видів, проте харчову цінність мають всього лише 40 з них. Серед них найпоширенішими є два види: артишок посівний, також відомий як садовий або колючий артишок, та артишок іспанський.
Чим корисний артишок
Кошики артишоку мають надзвичайно великий букет вітамінів: В1, B2, B6, B9, A, PP, К, C, макро - і мікроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, хлор, залізо, цинк, мідь, бор, алюміній та ін. Також білок, вуглеводи, каротин, дубильні речовини, інулін та фенольну сполуку цинарин.
Листки артишоку мають біологічно активні фенолокислоти (кавову, неохлорогенову, хлорогенову та кофеїлхінну).
Його можна додавати у свій раціон сирим, відвареним, тушкованим, печеним, сушеним, консервованим, також використовують для приготування супів, соусів, салатів, пюре, рагу, піци і пасти, хліба і пирогів. Виготовляють сік та чай. Артишок купити можна у будь - якому супермаркеті, така покупка точно не стане проблемою.
Лікувальні властивості
- артишок допомагає шлакам і токсинам, які накопичилися, виходити назовні, відновлює обмін речовин, покращує зростання корисних бактерій в кишечнику, також відмінний діуретик і спалювач жирів;
- допомагає підтримувати міцність імунітету;
- зменшує ризик тромбоутворення;
- стабілізує артеріальний тиск;
- сприяє жовчогінній та сечогінній активності;
- при шлункових розладах, печії і нудоті;
- при цукровому діабеті;
- регулює функцію щитовидної залози;
- при проблемах із печінкою;
- забирає зморшки, не дає колагену так швидко покинути шкіру.
Запашний сік артишоку має дивовижний вплив на стан волосся, підсилюючи коріння і покращуючи їх загальний стан. Також він використовується як ефективний засіб для полоскання порожнини рота при ряді проблем, таких як стоматит, молочниця, тріщини на язиці та неприємний запах з рота.
Не рекомендується вживати артишок
- при обтурації жовчних шляхів, жовчнокам’яній хворобі, гострих захворюваннях печінки та нирок;
- людям, які хворіють на сечокам’яну хворобу;
- при діареї;
- дітям, вік яких не досягнув 10 років;
- в періоді лактації;
- з пониженим артеріальним тиском;
- при зниженій кислотності шлункового соку;
- якщо у вас є різного роду алергії.
Перед використанням тієї чи іншої речовими ми рекомендуємо проконсультуватися з лікарем або спеціалістом.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
12:00
Вчора
5 освітніх проєктів від ЄС: можливості для молоді та дорослих у воєнний час
Партнерський матеріал
11:00
Вчора
14:57
28 листопада
09:00
28 листопада
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...